vuur  auke's website vuurwerk
 
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965

 Reünies

Musea

Veteranen

 Veteranencafé

Reizen & wonen:

Egypte

 Cabo Verde

Hobby's:

Mijn boeken

 Science Fiction


e-mail
e-mail



ganzeveer
Gastenboek



© Auke Timmerman 2010
 

Mijn eerste kennismaking met science fiction was in de jaren zeventig van de vorige eeuw met de serie die nog steeds miljoenen fans telt: Star Trek. In dezelfde tijd nam ik in de bibliotheek een boek mee van Felix Thijssen uit zijn serie over de ruimtetochten van Mark Stevens. Het maakte mij nieuwsgierig naar de rest van de serie en naar meer sf. Nadat ik ook nog Jack Vance, Keith Laumer en Hal Clement gelezen had, was ik voor het leven verslingerd aan het genre. Ik vind altijd weer uitermate boeiend om de fantasie van een schrijver te volgen. Bovendien laat een boek veel meer dan een film ruimte voor je eigen fantasie. 

Goede science fiction is verrassend, boeiend, spannend en vaak ook humoristisch. En wie kan aantonen dat ergens in ons onmetelijke heelal de fantasie van de schrijver geen werkelijkheid zou zijn? We zien immers dat (onderdelen van) verhalen die jaren geleden nog puur fantasie waren, nu binnen bereik zijn. De bekende Odyssee serie van de onlangs op Sri Lanka overleden schrijver Arthur C. Clarke bevat zaken die inmiddels in theorie gerealiseerd zouden kunnen worden of zelfs al werkelijkheid zijn.   

Om mijn onverzadigbare leeshonger te stillen ben ik in boekwinkels en op boekenmarkten gaan snuffelen. Later, toen er e-books kwamen, op internet en in nieuwsgroepen. Mijn verzameling papieren en e-books telt nu bijna 650 boeken. Inclusief fantasy boeken, een aanliggend genre dat ik in de loop van de tijd ook ben gaan waarderen. Verder heb ik een aantal sf films, zoals Starwars, The Postman, Dune en natuurlijk ET, Avatar en films uit de tv-serie Startrek. En niet te vergeten, de 6 seizoenen van Games of Thrones. Ook mijn favoriete Engelse serie - Blakes7 - heb ik inmiddels gevonden.   

Mijn toppers
Elke verzameling kent een aantal toppers. Ik meet dit zelf af aan het aantal malen dat ik een boek heb gelezen. 

Op nummer 1 staat bij mij Tschai van Jack Vance. Carina 4269 is een oude gele ster met slechts een immense planeet, Tschai. Op aarde heeft men noodseinen ontvangen en een sterrenschip gestuurd. Het schip wordt beschoten en alleen verkenner Adam Reith die zich net klaarmaakte voor een landing, ontsnapt en stort op de planeet neer. Dan begint een fantastische reis over een bizarre planeet. Op Tschai verblijft een aantal buitenaardse rassen, de Chash, de Wankh en de DirDir.
Zij hebben duizenden jaren geleden enkele stammen van de aarde ontvoerd en die dienstbaar gemaakt. Het lukt Reith om deze mensen bewust te maken van hun oorsprong. Na veel avonturen weet Reith een ruimteschip te bouwen uit sloopschepen van de DirDir en ontsnapt hij met een aantal metgezellen naar de aarde. 

Ook Arthur C. Clarke's "2001, a space odysse" hoort genoemd te worden. Het boek is ook prachtig verfilmd met als muzikaal thema de wals die nooit ontbreekt in het Nieuwjaarconcert in Wenen: "Die Schöne Blaue Donau".

Hal Clement's In twee fasen water en Iceworld zijn verhalen die heel geloofwaardig zijn uitgewerkt rond reeële thema's zoals een planeet met zwaartekracht die tig maal groter is dan die van de aarde. Frederick Pohl's Sagittarius YY en Gateway horen zeker ook in dit rijtje thuis. 

Echt humoristisch is de Doodsstrijd trilogie van Harry Harrison. 

De vermelde namen wekken licht de indruk dat er weinig nederlandse sf auteurs zijn. Dat is dan onterecht. We hebben Wim Gijssen, een heel productieve schrijver, maar ook Peter Schaap, Taïs Teng en zelfs de bekende vroegere disc-jockey Ad Visser. Die heeft ook een prima sf boek op zijn naam staan: Sobriëtas. Destijds uitgebracht in combinatie met een lp met goede muziek. Maar waar die is gebleven? Jij hebt hem niet toevallig nog liggen?

Dat een hobby steeds verder uitloopt blijkt wel. Vorig jaar heb de cursus Sterrenkunde voor beginners gedaan bij de bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling. Als er een interessant onderwerp is, ga ik ook wel naar de Sterrenkundige Vereniging Huygens of Sterrenwacht Spnnenborgh in Utrecht.

Inmiddels is mijn naam ook op de planeet Mars bekend. Er was een actie van NASA rond de lancering in mei 2018 van de lander Insight. Je kon je inschrijven voor een boardingpass. Leuke actie. Als extra werd dan je naam op een chip gezet die met de marslander werd meegegeven.
Onder de pas de eerste goede foto van Mars, gemaakt door de lander. Ik voel daar wel "iets" bij! Sentimenteel? Nee, zeker niet, er komt een moment in de misschien wel niet al te verre toekomst, dat de verkenning van Mars heel belangrijk blijkt te zijn voor onze toekomstige generaties.

Boardingpass

Mars, Insight






tschai


Ptavv

Iceworld

sterrenhemel

ET

dune

Startrek II