vuurwerk  auke website vuurwerk   
  
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965

 Reünies

Musea

Veteranen

 Veteranencafé

Reizen & wonen:

Egypte

 Cabo Verde

Hobby's:

Mijn Kookboek

 Science Fiction


e-mail
e-mailganzeveer
Gastenboek© Auke Timmerman 2010
 
 


proostPlezierige contacten met oud collega's. Met mensen die je soms meer dan 40 jaar geleden voor het laatst gezien hebt. Maar ook: verhalen die steeds groter worden. Visserslatijn.

Begin deze eeuw hoorde ik voor het eerst over de Veteranenpas en de mogelijkheid van een abonnement op twee defensiebladen. Ik koos voor Checkpoint, speciaal voor Veteranen en het marineblad Alle Hens. Beide bladen hebben een speciale rubriek voor reünies. Mijn eerste reünie betrof de ontvangst van marine Veteranen, die traditioneel plaats vindt op de dag vóór de jaarlijkse Vlootdagen in Den Helder. Onder de 8000 Veteranen vond ik niet één bekende.  

Kort daarop was er een reünie ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de Verbindingsdienst van de BronbeekKoninklijke Marine, op Bronbeek in Arnhem. Daar kwam ik wel veel oude bekenden tegen van de Verbindings- school, de Onderzeedienst en Nederlands Nieuw Guinea. Het weerzien was zo plezierig dat we kort daarna in 2003 een reünie voor de klassen van 1956-1958 hebben georganiseerd. 

De foto is van Bronbeek: voor het Militair Tehuis en museum, achter restaurant Kumpulan. 

Om een indruk te geven van de reünies, passeert hieronder 2006 de revue. 

Zaterdag 15 april 2006 - Hr.Ms.Friesland, Nederlands Nieuw Guinea 1962 op de Mercuur in Scheveningen. Een tiental oude maten gezien en gesproken. De meeste tijd zitten kletsen met twee andere oud-telegrafisten: Jan van Beek en Piet Verschoor. Met Piet een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de Abraham Crijnssen op het terrein van het Marinemuseum in Den Helder. Hij is lid van de Marac, de Marine Radio-Amateur Club, en is regelmatig actief in de radiohut van de Crijnssen.

Woensdag 25 april 2006 - De jaarlijkse reünie van de Onderzeedienst, Bronbeek, Arnhem. Zoals elk jaar gezellig en prima verzorgd. Na de korte algemene ledenvergadering tijd om bij te kletsen. Rinus Peperkamp en Gerard Streefkerk, waar ik mee gevaren heb op de Zeehond, zijn bezig om iets voor Veteranen in de regio Rijnmond op te zetten. We houden elkaar op de hoogte: zij vertellen hoe het in Hoogvliet loopt, ik informeer ze over de resultaten die ik in Capelle boek. De door het restaurant op Bronbeek, Kumpulan verzorgde rijsttafel ging erin als koek. Als presentje kreeg iedereen het boek "100 Jaar Nederlandse Onderzeedienst". De viering van het jubileum vind later dit jaar plaats.  

Woensdag 12 juli 2006 - Met een bijeenkomst van alle leden van de Reünistenvereniging OZD en het actief dienende personeel vandaag in Den Helder herdacht dat precies 100 jaar geleden de Onderzeedienst werd opgezet. Bij station Den Helder Zuid stonden pendelbussen klaar om ons naar de grote hal op het marine terrein te brengen. Volkskrant-TV had een reportage over de OZD op haar site geplaatst. Er waren 700 reünisten, waaronder ex-telegrafisten Paul en Ronald. Met Ronald heb ik in 1964 op de Dolfijn gevaren. De blauwe hap was ook goed verzorgd. Als aandenken kreeg iedereen een model van een onderzeeboot van de nieuwe Walrus klasse. 

Donderdag 13 juli 2006 - Alweer naar Den Helder, nu voor de Ontvangst van de Marine Veteranen Indië, Korea en Nieuw Guinea. Rond 11.00 uur was ik in de grote tent, waar koffie en cake klaar stond. Paul en Ronald waren er ook weer. We zijn met de eerste shift gaan eten en hebben daarna de onderzeeboten bekeken. Een kleine Duitse boot, gebouwd in 73, 25 bemanningsleden, 12 bedden. Zo primitief heb ik het zelf toch nooit gehad. Daarna gekeken naar demonstraties van Lynx helikopters en een aanval door een anti-terroristen team op een door piraten bezet koopvaardijschip. Later werd bekend dat de Nationale Vlootdagen, die aansluitend op 14, 15 en 16 juli plaats vonden, 200.000 bezoekers hebben getrokken.

Zondag 22 oktober 2006 - Jaarlijkse reünie Nieuw Guinea-gangers in Bronbeek, Arnhem. Ook hier weer veel ouwe maatjes ontmoet, sterke verhalen uitgewisseld en een hele goeie Indische rijsttafel. 

Kumpulan

Zie ook www.kumpulan.nl
Checkpoint
Checkpoint


Klik hier voor de foto's van de VBS reünie in 2003. Zie onderaan deze kolom voor de albums van andere reünies.

Hollandia, Papua
Hollandia papuameisjes

Manokwari

model walrus
Model Walrusklasse

Lynx
Lynx helikopter

Meer albums:
* Vaartocht van Galen 2003
* Reünie Nw Guinea in 2005
* Reünie OZD in 2005

Militair tehuis Bronbeek in Arnhem biedt ouderenzorg aan oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Op het terrein van Bronbeek is ook een museum waarin een beeld wordt geschetst van het koloniale verleden van Nederland en voornamelijk Nederlands-Indië met de nadruk op het militaire aspect. Verder is er Kumpulan, een heel goed Indisch restaurant dat een bezoek zeker waard is.