vuurwerk  auke's website vuurwerk
 
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965
e-mail
e-mailganzeveer
Gastenboek© Auke Timmerman 2010
 
 

Ons eerste bezoek aan de Kaap Verdische Eilanden brachten we begin deze eeuw. De reis begon op Sal, daarna zijn we met een binnenlandse vluchten naar Tarrafal op São Tiago (Santiago) en Mindeloo op São Vicente geweest. Van São Vicente zijn we per boot naar Santo Antão gegaan, naar Ribeira Grande. Tenslotte weer per vliegtuig van São Vicente naar Sal. Links naar het album van deze en andere reizen vind je onderaan deze pagina.

kaart caboDe Kaap Verdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan op 400 km uit de Afrikaanse kust en op 6 uur vliegen van Amsterdam. Het land was tot 1975 een Portugese kolonie en nu een democratische republiek met een stabiele politieke situatie. De 9 bewoonde eilanden hebben een gematigd tropisch klimaat. Hoogbouw, milieuverontreiniging of files zijn onbekend.

De eilanden zijn in de 15e eeuw door Portugal ontdekt, ze waren onbewoond. De bevolking is een smeltkroes. Eerst de Portugezen, later onder meer Hugenoten die uit Frankrijk en joden die uit Portugal moesten vluchten. Op het vulkaaneiland Fogo is een bevolkingsgroep waar nog Frans wordt gesproken en op Santo Antao is een dorpje dat Synogoge heet. Door de strategische ligging tussen Amerika en Afrika/Europa was het ook een tussenstation dat andere bewoners "aantrok". Afrikanen ivm de slavenhandel. Engelsen omdat Mindeloo op Sao Vicente het bunker station was voor (Engelse) steenkool voor stoomschepen. Italianen omdat halverwege (op Sal) een vliegveld nodig was voor de emigranten naar Argentinië. 
Door hongersnoden en gebrek aan werk en inkomen is er ook altijd weer een grote emigratie geweest. Meer dan 2/3e van de Kaap Verdianen werkt en woont momenteel in het buitenland. De grootste gemeenschappen zijn in Portugal, de VS en Nederland.

Elk eiland is anders. Er zijn groene eilanden en eilanden waar niets groeit. Boa Vista is puur woestijn. Er zijn eilanden met wat lage heuvels, maar ook met steile bergen. Er is één eiland met een actieve vulkaan: Fogo. Op een aantal eilanden vind je weer prachtige Bounty stranden, maar er zijn ook zonder stranden. Landbouw is alleen mogelijk op Santiago, Santo Antão en São Nicolao. Maar het klimaat is wisselvallig en kent lange periodes van extreme droogte. Door de eeuwen heen is er vaak hongersnood geweest, de laatste was in het begin van de vorige eeuw en heeft duizenden levens gekost. São Vicente was ooit een belangrijke voedsel leverancier maar door "roofbouw" is het grondwater uitgeput. Sal was 60 jaar geleden groen, maar sinds de jaren 70 strekt de Sahel zone zich ook tot dat eiland uit. Op beide eilanden groeit nu nog nauwelijks iets. Maio, Fogo en Brava zijn te klein om iets te betekenen. Naast landbouw is er alleen nog visserij. Er zijn geen delfstoffen, er is geen industrie en het toerisme is nog nauwelijks ontwikkeld.

Ilha do Sal is 32 bij 8 km; er is altijd wind van zee. De naam dankt het eiland aan de inmiddels beëindigde zoutwinning, in de salinas bij Pedro de Lume en Santa Maria. Het telt 12.000 bewoners. De hoofdstad is Espargos, aan de zuidkust ligt het kleine plaatsje Santa Maria, waar de toeristische ontwikkeling plaatsvindt. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. In 2002 hebben wij een appartement gekocht in een complex op 5 minuten wandelen van het centrum, van de prachtige stranden en van het natuurgebied Costa da Fragata. Wij hebben er met veel plezier vakanties van steeds een maand of 2 doorgebracht.
Helaas veranderde in de jaren daarna de situatie op het eiland. Er kwamen illegalen uit Afrika, met in hun kielzog drugs en prostitutie. Na een overval, twee inbraken en illegale bewoning hebben we het huis in 2007 verkocht aan een Engelsman. Op de achtergrond speelde ook de beperkte gezondheidszorg mee. 

Ik heb nu nog steeds een dubbel gevoel als ik Cabo Verde en Ilha do Sal denk. Enerzijds de vriendelijke mensen, het fijne klimaat, de gevarieerde landschappen van de eilanden, het ruige landschap en de mooie stranden van Sal, het zeevissen met de boot of vanaf het strand, het appartement, onze Nederlandse en Kaap Verdiaanse vrienden maar anderzijds de inbraken en overval.

Je vindt hier 4 webalbums met fraaie foto's van de eilanden:
1, 2, 3 en 4  


 vlag

app sta maria
Voor het appartement  

strand
Eén van de stranden van Sta Maria

marjan met liselotte naar de salinas
Met Liselotte naar de salinas
salinas

vis
Een prachtige vangst, dorade

Sao Vicente
Baia de Gatas, São Vicente

landschap santiago
Landschap op Santiago

Manuel en A
Onze vrienden Manuel en Ameria