vuur  auke's website vuurwerk
 
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965

 Reünies

Musea

Veteranen

 Veteranencafé

Reizen & wonen:

Egypte

 Cabo Verde

Hobby's:

Mijn boeken

 Science Fiction


e-mail
e-mailganzeveer
Gastenboek© Auke Timmerman 2010Sinds 2005 organiseert de gemeente Capelle a.d. IJssel op en rond Nationale Veteranendag bijeenkomsten en verdere activiteiten voor Veteranen. Onder meer is er gratis vervoer naar en van de landelijke manifestatie in Den Haag.
Op de bijeenkomsten praat de burgemeester met veel Veteranen en zorgt voor een ongedwongen sfeer. 

Artikel Weekbladen juni 2007

In 2007 heb ik naar aanleiding van de uitnodiging contact opgenomen met de gemeente en gevraagd of men ook de lokale media wilde informeren over de ontvangst van Veteranen. Ik had dat de voorgaande jaren gemist, terwijl zoiets juist een prima gelegenheid is om bij het publiek meer bekendheid met Veteranen te verkrijgen. De gemeente nam direct actie en introduceerde mij bij de lokale bladen en Radio Capelle. Men plaatste zelf alsnog een oproep in de bladen om de jaarlijkse ontvangst ook onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Met toestemming van de gemeente was een fotograaf van De Weekkrant van de IJssel- en Lekstreek bij de bijeenkomst om een foto te maken bij een artikel over Veteranen. 

Veteranencafé
Tijdens het Veteranenontbijt van 2007 zat ik onder meer aan tafel met Rob Akkers, waarmee ik op de sportschool wel eens een praatje maakte zonder dat we van elkaar wisten dat de ander Veteraan was. 
Aan tafel hoorde ik een paar keer: eigenlijk jammer dat we elkaar maar éénmaal per jaar ontmoeten. Toen ik Rob weer op de sportschool tegenkwam, heb ik hem verteld dat ik een ontmoetingsplaats, een Veteranencafé, op poten wilde zetten en gevraagd of hij mee deed. Hij stemde direct in. We zijn begonnen met een enquete onder Veteranen met vragen als wanneer, hoe vaak, wilt u desgevraagd helpen etc. We zouden doorgaan als er tenminste 30 positieve reacties kwamen, we kregen er 50. De voorkeur was om het Veteranencafé 's middags te houden 1 x per 2 maanden. Toen begon het echte werk, een locatie, sponsors en financiën zoeken. Mijn eerste bezoek aan een mogelijke locatie, Indonesisch restaurant Rasa Sayang, was direct raak. De eigenaresse was meteen enthousiast en we hebben goede afspraken kunnen maken over de organisatie, de drankjes en het eten. Rob peuterde bij wethouder Jaliens een subsidie los van 100 euro per jaar per vrijwilliger ivm het Veteranencafé onder voorwaarde dat we een stichting zouden oprichten (waarvan de kosten ook door de gemeente werden vergoed). Via de geretourneerde enqueteformulieren vonden we 7 vrijwilligers. Nummer 8 Risja, onze oudste dochter, was gastvrouw en maakte de bezoekers van het Veteranencafé wegwijs. Het eerste Veteranencafé vond plaats in februari 2008. De officiële opening deed wethouder Jaliens. Er waren meer dan 110 Veteranen en hun partner. 

Daarna zijn de activiteiten verder uitgebreid. Tijdens het Veteranencafé in december is er voor iedereen een mooi kerststukje. Bij de dodenherdenking op 4 mei wordt ook namens de Capelse Veteranen een krans gelegd. Voor elk Veteranencafé nodigen we een speciale gast uit. De commandant van de Van Ghentkazerne in Rotterdam of van het Veteraneninstituut in Doorn, brigade-generaal bd Rein van Vels die voorzitter is van de afdeling Veteranen van Vredesmissies (in de wandeling de jonge Veteranen) en vertegenwoordigers van andere Veteranenorganisaties. Toen nog premier Balkenende is 2 x uitgenodigd met een verwijzing naar zijn betrokkenheid bij de Capelse gemeenschap, maar heeft onze uitnodigingen helaas nimmer geaccepteerd. Ook het werven van sponsoren verliep voorspoedig. Een bedrijf in muziekinstrumenten sponsorde Veteranen met vrijkaarten voor Kerstconcerten in het Isalatheater inclusief gratis vervoer voor mensen die slecht ter been zijn. Als klap op de vuurpijl kregen we eind 2008 van twee particuliere sponsors een toezegging voor in totaal 3.000 euro jaarlijks. 

Omdat het belang van Veteranen vereist dat de voorzitter van de Stichting meer dan een paar weken per jaar beschikbaar is, heb ik eind 2009 in overleg met de andere bestuursleden mijn functie als voorzitter neergelegd. Best wel met een beetje pijn in het hart.

   

Veteraneninsigne


Een incident? Bij een bepaalde gelegenheid droeg ik mijn insigne. Iemand vroeg mij toen heel serieus: bij welke muziekvereniging speel jij?Burgemeester van Doorn
Burgemeester Joke van Doorn in gesprek met Veteranen.Logo Veteranencafé
Logo VeteranencaféLogo Stichting
Logo Stichting Veteranen


Klik hier om de reportage van Radio Capelle van de opening te beluisteren.


 Poster